Értelem és érzelem (ész és szív)

2020 ápr 23.

Buddháról talán lehet állítani, hogy az értelme által érte el a megvilágosodást. Jézusról pedig, hogy a szenvedései által (miatt) nem volt szükséges többé inkarnálódnia. 

Értelem és érzelem (ész és szív)

Sokan mondják, hogy Istennek egy igaz megvalósulása volt, és ő Jézus Krisztus, hisz általa, az ő keresztútja és szenvedései által lettünk megváltva. Mégis azt mondom, hogy az egyén felől nézve nem lehet ilyen egyszerűen meghatározni. Mint ahogy minden más szempontból is egy duális világban élünk, az értelem és az érzelem is együtt jár. Nem tagadható, ugyan leegyszerűsítve, de az érzelem az, amit ezen életem után továbbviszek, és ez az, amit előző életeimből is, mint lenyomatot hozok. Viszont az értelem az, ami által egy életen belül felismerhetem az összefüggéseket és tanításokat. Buddha ereje, ahogyan egy csodálatos környezetből, ahol minden „földi jót” és tudást megkaphatott képes volt kiszakadni, számomra egyformán követendő Jézus keresztútjával. Hisz Buddha eldobott mindent, mert úgy döntött helytelen, ahogyan él. És nem feladva az elhatározását, sanyargatva magát (korábbi életmódjához képest), az elméjének erejével elérte, hogy kiszakadjon a körforgásból. Megtörjön valamit, amit talán karmának hívhatok. Jézus útját biztosan állíthatom, hogy nem lennék képes végigjárni, Buddháét talán igen. Most ahol tartok, 2020 tavaszán, még úgy tűnik, van választásom. Megélek-e önként, tehát a saját elmém, értelmem által egy szemléletváltást, vagy esetleg olyan szenvedéseken kell a jövőben átmennem, ami ha tetszik, ha nem, meg fog tisztítani. Jó kérdés, hogy képes leszek-e az értelmem által felismerni, hogy szívből szükséges élnem. Hogy az érzelmeim azok, amiknek vezetniük kell. Hogy merjem megélni ezeket az érzelmeket anélkül, hogy értelmezni akarjam magam körül a világot.

Értelem és érzelem. Ez elég egyszerűen hangzik. ’Be szép ez a magyar nyelv, mert csupán egyetlen betű különbséget tesz két teljesen eltérő megközelítés között. Szóval fel kell fognom ésszel, hogy minden lényeg a szívben rejlik. Elengedjem azt, hogy ura vagyok a helyzetnek. Tudatosan meg kell(ene) éljem az áldozatot.

 

Címkék: Blog

Komment

Kommenteléshez be kell lépni.