Nélkülem

2021 ápr 26.

Ki örökli a Földet?

Nélkülem

David Attenborough: „az emberiség nélkül könnyebb lenne”, Seaspiracy: „kiírtjuk az óceánokat”, Sanctuary: „pólóban az Antarktiszon” három film a sok közül, hogy lassan becsengetnek.

Fukushima, Csernobil, Three Mile meg a többi, amik véletlenül történtek. Szemipalatyinszk, Marshall szigetek, Mururoa ésatöbbi ahol szándékosan sugároztak.

Exxon Valdez, Niger delta, Mexikói öböl és ki tudja még mennyi ahol véletlenül lett katasztrófa.

Freon, fosszilis anyagok, dioxinok és rengeteg további emberi „csemege”, amik lassan vagy gyorsan de szépen lebontják a bioszférát.

 

Hát csoda, hogy elindult a végelszámolás?

Gyerekkoromban olvastam egy scifi regényt, amiben minden 50 év feletti ember önkéntesen visszaadja az életét, hogy legyen hely a fiataloknak. Egy másikban ledöbbenve tapasztalják, hogy minden újszülött tekintete „üveges”, mert lélek nélkül jön világra. Felismerve, hogy túl sok ember van egyidőben, és ezért elfogytak a „szabad” lelkek, az idősek önként lemondanak az életükről. És persze ott a Logan futása, csak ott 30 éves a szelekciós korhátár.

Minden témák központja jelenleg a vírus, ami elhomályosítja a fejünkben a háborúkat, népírtásokat, éhezéseket, környezeti pusztításokat (már akinek eddig is nem megszokott háttérinformáció volt). Ez az apróság pedig nagy számban az időseket öli. Persze elkezdett csökkenni az átlagos életkor, de mégis csak „fentről” kezdte.

Boomer generáció! Megszokta a jólétet, a pazarló életmódot, az önző, másokat semmibe vevő tömeg létezést. A környezet tudatosságot legfeljebb a szavazólapokon gyakorolja és esze ágába sincs kimondani, hogy ezt gondolkodás nélkül tovább is adja az őt követő generációnak. A fiatalok befogadók lennének, könnyebben elfogadnák az esetleges korlátozásokat, de ha nem látnak más példát maguk előtt, nem is tudhatják (még!), hogy valójában saját magukat fojtják meg. Akik okozzák a végelszámolást, azok bizony az 50 felettiek! Nem számít, hogy nem tudtam róla, hogy nekem senki nem mondta, hogy senki nem mutatta meg mi a helyes, a lényeg, hogy időben megtörjön ez az életmód. A vírus így kigyomlálja azokat, akik már semmit nem tudnak tenni a Föld nevű bolygóért. Tekintet nélkül arra, hogy nő vagy férfi, anya vagy apa, gazdag vagy szegény.

Rossz ebben a világban élni, hogy látom milyen buta módon pusztítunk el mindent magunk körül. És jó ebben a világban élni, hogy látom milyen bölcs módon számolja az fel a bennünk lévő arroganciát. Megváltozik minden, és kár hogy nem tudom félelmek nélkül, objektíven szemlélve megélni ezeket az éveket. 

El kell fogadnom jó esély van rá, hogy nélkülem folytatódik a kiszámolósdi. Fáj, nehéz, félek? Persze. Ragaszkodok, kapaszkodok, elbújok? Még jó! Mégis azt kell mondjam, hogy Isten óvja az itt maradókat!

Címkék: Blog

Komment

Kommenteléshez be kell lépni.